Sigurno ste čuli za probiotike i njihove važnosti za zdravlje. A što su prebiotici? Nije pogrešno napisana riječ, probiotici i prebiotici su dvije različite stvari. Danas pričamo o prebioticima.

PRIJE SVEGA, ŠTO SU PREBIOTICI?

To su vlakna koja neprobavljena prolaze kroz probavni trakt. Zdrava flora u crijevima koristi ih kao hranu, a nakon što stignu do debelog crijeva, fermentiraju se i stvaraju kratkolančane masne kiseline koje poboljšavaju zdravlje crijeva.

Vlakna dolaze u različitim oblicima, ali ne djeluju svi kao prebiotici. Postoje topiva i netopiva vlakna. Za razliku od netopivih vlakana,  topiva vlakna mogu fermentirati crijevne bakterije. Neka od njih su:

Fruktooligosaharidi (FOS) – dobiveni su od molekula fruktoze prisutnih u voću, korijenju biljaka i cjelovitim žitaricama (banane, plava agava, korijen yacona, korijen cikorije, pulpa repe, zob, laneno sjeme)

Inulin – neprobavljivi škrob koji se nalazi u velikom broju voća i povrća (banane, jabuke, šparoge, artičoke, cikorija, maslačak, sirovi češnjak, artičoke)

80% imunološkog sustava pasa nalazi se u probavnom traktu, stoga se održavanje zdravog probavnog sustava direktno odražava na imunitet vašeg psa.

 

KAKO PREBIOTICI UTJEČU NA ZDRAVLJE VAŠEG PSA

Prebiotici ne samo da hrane korisne mikroorganizme u želucu, oni na više načina podržavaju zdravlje vašeg psa:

Pomažu fermentaciji i zdravoj probavi

Potiču fermentaciju u debelom crijevu i imaju izravan utjecaj na kvalitetu stolice. Prebiotici, kada se koriste često i zajedno s probioticima, mogu pomoći u održavanju i liječenju mekanih stolica i probiotika. Općenito, prebiotici su neophodni za normalnu i redovitu probavu.

Poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari

Prebiotici mogu utjecati na pH crijeva i sastavnih mikroba. Kao rezultat toga, poboljšava apsorpciju hrane u crijevima. Umjesto da samo prolaze kroz crijeva, prebiotici povećavaju vjerojatnost da se hranjive tvari apsorbiraju i koriste u tijelu psa.

Sudjeluju u prevenciji i liječenju poremećaja probave

Zdrava crijeva temelj su zdravog probavnog trakta. Održavanje ravnoteže dobrih i štetnih bakterija, redovita probavu i procesi apsorpcije, pomažu kod prevencije i kontrole bolesti probavnog trakta.

Pomažu regulaciji razine šećera u krvi

Prebiotici, kao vlakna, usporavaju probavu i modificiraju procese apsorpcije. To omogućuje potpunu nutritivnu razgradnju i stabilnu razinu šećera u krvi. Što je od izuzetne važnosti za pse koji imaju dijabetes (da, i to postoji), budući da nagli skokovi šećera u krvi i fluktuacije mogu imati katastrofalne posljedice.

Poboljšavaju gustoću i čvrstoću kostiju

Pokazalo se da zdravlje crijeva, kao I cijelog probavnog trakta i utječe na gustoću i snagu kostiju zbog bolje nutritivne apsorpcije. Što više kalcija pas apsorbira u crijevima, manja je vjerojatnost da će se razviti bolesti i poteškoće s kostima.

Jačaju imunitet

Prebiotici su izravno povezani s jačanjem imuniteta pasa. U fazi skotnosti i dojenja prebiotici mogu pozitovno djelovati na imunološki kapacitet kolostruma. Kao rezultat toga, veća je vjerojatnost da će štenci pozitivno reagirati na redovna cjepiva.

 

PREBIOTICI IZRAVNO DJELUJU NA ZDRAVLJE VAŠEG PSA

Prebiotici mogu hraniti samo zdravu crijevnu floru, na taj način spriječavaju stvaranje štetnih mikroorganizama, jačaju zdravlje psa na više razina:

  • Podržavaju zdravlje crijeva i pravilnu probavu
  • Direktni su izvor energije za stanicu debelog crijeva
  • Sprječavaju nastanak štetnih mikroorganizama
  • Održavaju ravnotežu elektrolita i tekućine u crijevima
  • Kontroliraju i smanjuju upalne procese
  • Smanjuju rizik od crijevnih bolesti

 

Zbog čega naglašavamo prisutnost probiotika u hrani za pse?

Povoljno djeluju na probavni trakt psa, samim time jačaju njegov imunitet, te tako izravno potpomažu njegovo cjelokupno zdravstveno stanje

Uzmite u obzir tu činjenicu kad birate hranu za svog psa.

Odgovori