Koja je najbolja hrana za mog psa? Jako često pitanje na koje ne postoji univerzalni odgovor.

Puno je faktora o kojima ovisi koja hrana će najbolje odgovarati vašem psu. Nabrojat ćemo samo neke, općenite.

STAROST PSA

Štenci, odrasli psi i seniori nemaju jednake potrebe za nutrijentima, dakle, starost psa je prvi kriterij. Štencima je potrebna hrana koja će im pomoći u pravilnom razvoju. Seniori imaju manju potrebu za energijom, i najbolje im odgovara hrana koja sadrži manje masti. Odrasli psi imaju svoje potrebe koje opet ovise o više raznih faktora, o tome ćemo drugom prilikom.

hrana za sve pasmineFoto by @nei.cruz

AKTIVNOST PSA

Aktivnost psa određuje koliko mu je potrebno energije. Ako ćete hraniti psa hranom koja je bogata energijom, postoji mogućnost pretilosti, ako pak vrlo aktivnog psa hranite hranom koja ima premalo energije bit će gladan. Najbolja hrana za psa je ona koja mu daje optimalnu energiju.

VELIČINA PASMINE

Veličina briketa trebala bi biti prilagođena veličini pasmine, jer je tako vaš pas može lakše konzumirati. Velike pasmine imaju veću težinu, i važno je da hrana sadrži dodatke koji podržavaju jake kosti, zglobove i hrskavicu. 

Foto by @Terralyx

OSJETLJIVOST NA HRANU

Psi su nerijetko osjetljivi na neke sastojke. Jedno od važnih mjerila je stolica, ako prestane biti redovita, ako je stalno pretvrda ili premekana, jedan je od znakova da vašem psu nešto u toj hrani ne odgovara. Možda se počeo intenzivno češkati. Počeo se debljati, mršavjeti, općenito vam ne izgleda dobro i sretno, to su znakovi da trebate potražiti drugu hranu. To nužno ne znači da ta hrana generalno nije dobra, nego da vašem psu ne odgovara. Najbolja hrana za psa je ona koja mu ne stvara nikakve neugode.

Neki psi mogu pojesti bilo što i neće imati nikakve probleme, a neki su osjetljivi i trebat ćete isprobati više vrsta hrane dok ne nađete onu pravu. To je jedini način na koji ćete saznati koja hrana je najbolja za vašeg psa.

CIJENA

Postoji još jedan jako važan faktor koji će uvelike odrediti koju hranu ćete izabrati za svog psa, a to je cijena.

Danas na tržištu postoji veliki raspon cijena i veliki broj brendova koji proizvode hranu za pse. Od konzervi od 400gr za 4 kn, gdje se neki pitaju što je u toj konzervi koja s deklaracijom košta jednako kao i hrana do zaista visokih cijena koje mogu a i ne moraju opravdati kvalitetu.

Foto by @crystalmariesing

ZDRAVLJE

Odabir hrane za pse ovisi i o tome ima li pas kakvih poteškoća sa zdravljem, dakle, dijagnozu, i u tom slučaju potrebna mu je specijalna hrana, najbolje je da se tu vodite preporukom veterinara, ali i tu postoji mogućnost da predložena hrana iz nekog razloga ne odgovara vašem psu, te potražite takvu hranu drugog proizvođača u dogovoru s veterinarom.

JEDNOSTAVNA DOBAVLJIVOST

Što se tiče dobavljivosti, to smo osigurali tako sto smo postali zastupnici za Hrvatsku i poslujemo direktno s proizvođačem, hrana nam stiže direktno iz tvornice. Vi je možete naručiti na našem web shopu

Bismo li preporučili hranu kojom hranimo naše pse? Naravno, to bi učinili i vaši prijatelji za hranu s kojom su zadovoljni.

KOJA JE NAJBOLJA HRANA ZA MOG PSA?

Iz svega proizlazi da odgovor na pitanje „Koja je najbolja hrana za vašeg psa?“ najbolji odgovor možete dati upravo vi. Uz neke opće preporuke i savjete veterinara, prijatelja, prodavača, medija isprobajte ono što smatrate da bi moglo odgovarati vašem psu, da je lako dostupno i da vam odgovara po cijeni.

Projekt papica.eu posljedica je upravo tog promišljanja.

Foto by @caitlinrheaphotos

NAŠE ISKUSTVO S 11 PASA

Uzgajivači smo Njemačkih ovčara dugi niz godina, imamo 11 odraslih pasa različitih dobi i različitih potreba. Nekoliko puta godišnje imamo legla.

To je velik broj pasa koje prema svojoj dobi, razini aktivnosti i vlastitim potrebama nije moguće hraniti istom hranom. Isprobali smo razne brendove, željeli smo da se naši psi hrane kvalitetno, zdravo i dobro, a opet da tu količinu hrane možemo jednostavno nabaviti i da nam cjenovno odgovara.

NAJBOLJA HRANA ZA NAŠE PSE

Sve to našli smo u Dr.Clauders i Champ hrani. Oba brenda su kvalitetna, Dr.Clauders proizvodi se u Njemačkoj, Champ u  Nizozemskoj, dakle što se tiče porijekla hrane, odmah smo stekli povjerenje radi zakona i pravila o proizvodnji hrane u tim zemljama. U ta dva brenda našli smo sve što podmiruje potrebe naših pasa u svim njihovim fazama rasta, razvoja, aktivnosti i ostalim potrebama.

Tu smo stali i nismo dalje istraživali jer Dr. Clauders i Champ hrana za pse zadovoljila je sve naše kriterije, od potreba pasa do cijene. Naši psi nemaju nikakve poteškoće, hrana sadrži sve potrebne nutrijente i dodatke, raspon potreba zadovoljava starosne skupine i aktivnosti naših pasa.

IMATE LI PITANJA, JAVITE SE

Na vama je da isprobate i odlučite koja hrana je najbolja za vašeg psa. Izbor zaista nije jednostavan. Imate li kakvih pitanja u vezi hrane za pse, slobodno nam se javite.

Možete nas pratiti i na našim facebook i instagram službenim profilima

Odgovori