ZAŠTO IMAŠ TAKO VELIKE UŠI?

Da te bolje nanjušim!

Kada njuška, njegove duge uši mu pomažu da pokupi više mirisa – stvaraju mikro-zračne struje što povećava mirisne molekule koje tako lakše dolaze do nosa.

Uz to imaju oko 220 milijuna receptora za miris u svojoj njušci (ljudi imaju samo 5 milijuna) Zato su često “zaposleni” u sigurnosti te praćenju I otkrivanju eksploziva, droge, raznih krijumčarenja u zračnim lukama ili na mjestima zločina.

Najsretniji su kad su vani, kad otkrivaju nove mirise, uzgajani su kao goniči, to im je u krvi. Njuškanje i istraživanje im je najomiljenija aktivnost.

Foto: IciakPhotos, EnvatoElements

JEDNA OD GLASNIJIH PASMINA

Vole se glasati i vole to raditi – glasno, njihovo karakteristično lajanje i zavijanje moglo bi zasmetati vašim susjedima.

Ako mu ne dajete dovoljno pažnje, pogotovo šetnje mogao bi glasno lajati bez posebnog razloga. Nerijetko zavijaju ako im je dosadno, ili ako se osjećaju usamljeno.

BIJELI REP

Bijeli rep, ili barem vršak repa bijele boje nije slučajan. Dok njuška okolo, uvijek je u zraku.

Uzgajani su kao goniči u lovu na lisice, zečeve I druge manje životinje, a vrh bijelog repa razlikovao ih je od lovine, i bio je lovcima uočljiv u travi I šipražju. Njegova je uloga bila da nanjuše, u čemu su eksperti, I da svojim glasnim lajanjem I zavijanjem istjeraju lovinu iz skrovišta.

Foto:@zelmabrezinska, Twenty20

UGODAN KARAKTER

Nisu agresivni, ni plašljivi, prijateljski su raspoloženi, vole igru I trčanje, ali znaju biti I beskrajno lijeni. Vole se zabavljati, smiješni su, pogodni su za djecu. Najsretniji su kad mogu uokolo njuškati, a još sretniji kad jedu, zato treba paziti na njihovu kilažu. Dobroćudni su I dobro se slažu s drugim psima I ljudima, ako im pružite dovoljno šetnje, idealan je obiteljski pas.

 Foto: master1305, EnvatoElements

BIGL ZNA ŠTO ŽELI

Nisu savršeni (tko je)😊, ako mu je dosadno, može vam prirediti svakakve nestašluke. Osim toga, ako je nanjušio nešto zanimljivo, nema šanse da dođe kad ga pozovete, da vas posluša. Tu dolazi do izražaja njegova krajnja tvrdoglavost. Jako su pametni, i mada izgledaju nedužno, Beagle zna što želi, I za njegovo odgoj potrebna je “čvrsta ruka”. Vlasnici ih najčešće vode na povodcu jer znaju da, ako im nešto zaokupi pažnju, nezaustavljivo će odjuriti, zaboraviti na sve što je naučio.

ŽIVOTNI VIJEK

Prosječni životni vijek mu je 12 – 15 godina.

IZGLED

Neodoljiv. Predivne oči, preslatka njuškica, I sav mekan, stvoren za maženje.

Bigl je pas srednje veličine, kratkih I snažnih nogu, kompaktne građe, brz I izdržljiv, s velikim ušima. Mogu biti dvobojni ili trobojni, u kombinacijama bijele, smeđe, crne, čak I crvene I žute boje. Bijeli vrh repa je standard ove pasmine.

Foto: halfpoint, EnvatoElements

Ovi prekrasni psi uz pravi odgoj i dovoljno šetnje biti će jako sretni, i usrećiti će i vas. Druželjubivi i mirne naravi idealni su za obitelji, kako u stanu, tako i u kući s dvorištem. Ako imate dvorište, bilo bi dobro da ima ogradu, jer će teško odoljeti zovu avanture. 

 Foto: IciakPhotos, EnvatoElements

Osim šetnje, i njuškanja najviše vole papati, pa može nabaciti i višak kila, ali to ovosi isključivo o vama, kako i koliko ga hranite, i koliko možete odoljeti njegovom pogledu jer on je uvijek raspoložen za zalogaj bilo svoje hrane, poslastice, ili onoga što upravo jedete.

Foto: @Barefoot_Traveller,Twenty20

Hrana koja odgovara gotovo svim odraslim psima – Dr.Clauders Adult Medium ili Champ Basic Brock, a za aktivnije pse Champ Regular Extra,  ili Dr.Clauders Active & Sport. Za osjetljive pse pogledajte liniju Sensitive, a za štence Puppy

 

Odgovori